О нама

World Robot Olympiad™

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ

УНИВЕРЗИТЕТ EDUTUS

WRO® Опште информације

Светска олимпијада робота™ је међународно такмичење у изградњи и програмирању робота које има за циљ да приближи деци и младима науку и научне предмете и да их подстакне да изаберу инжењеринг и ИТ као каријеру. Током припремног периода, тимови од 2 до 3 особе раде заједно са вођом тима на решавању изазова који се мењају сваке године. На такмичењима чланови екипе морају самостално да решавају задатке на основу претходно стеченог знања.

Ово је 17. година како WRО® организује ову међународну презентацију науке, технологије и образовања. Окупља и помаже младим људима из целог света да развију своју креативност и вештине решавања проблема у областима STEM (математике, науке, технологије и информатике). Програмски језик lego® Роботс је сличан ПЛЦ програмирању и може послужити као основа за лакше учење и примену ПЛЦ вештина касније.

Такмичење је отворено за младе од 8 до 25 година у 4 категорије (Редовна, Отворена, Фудбалска, Напредни роботички изазов) и 6 старосних група. У такмичењу, тимови ће направити своје роботе користећи LEGO MINDSTORMS® компоненте, али у зависности од категорије такмичења, могу се користити и други контролери, грађевински материјали или програмски језици.

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ
УЧИТЕЉСКИ ФАКУЛТЕТ НА МАЂАРСКОМ НАСТАВНОМ ЈЕЗИКУ

Учитељски факултет на Мађарском наставном језику основан је 2006. године као 14. факултет Универзитета у Новом Саду, као достојан наставак давно успостављеног програма усавршавања наставника на мађарском језику у граду Суботици. Више од деценије ова установа својим системом образовања учитеља и васпитача има изузетно важну улогу на карти високог образовања не само Суботице већ и Војводине.

Тренутно факултет нуди 4 курса основних студија (учитељ, васпитач, комуникатор и едукатор) и 2 курса мастера. Поред тога, постоји 17 акредитованих курсева за обуку наставника и 3 кратка студијска програма (Педагогија, Психологија, Методичка обука, Модул рачунарства и информатике, Настава српског као језика средине у којој живимо). Данас је кућа образовања мађарских хуманистичких научника и интелектуалаца у Војводини.

egyetem

О УНИВЕРЗИТЕТУ EDUTUS

Универзитет Edutus је више од 25 година стара приватна институција високог образовања, коју одржава Edutus непрофитна корпорација за јавно добро. Поводом своје четвртвековне годишњице, установа је испунила услове за квалификацију Универзитета примењених наука и наставиће са радом као универзитет од 1. августа 2018. године.

Универзитет Edutus је више од 25 година стара приватна институција високог образовања, коју одржава Edutus непрофитна корпорација за јавно добро. Поводом своје четвртвековне годишњице, установа је испунила услове за квалификацију Универзитета примењених наука и наставиће са радом као универзитет од 1. августа 2018. године. Универзитет Edutus је национални организатор WRО® светског такмичења у изградњи и програмирању робота од 2014. године, а такође је и организатор регионалног круга FLL™ (FIRST® LEGO® League) међународног такмичења у програмирању робота. У 2017. години такмичење WRO® LEGO® робота у Мађарској уврштено је у Анекс 3.уредбе Министра за људске ресурсе 14/2017 (VI. 14.) EMMI о Правилнику за школску 2017/2018, међу студијским такмичењима, финансијски подржан од стране министра просвете, што је велики корак напред у постизању циљева, али и у смањењу постојећег недостатка квалификоване радне снаге.

Серија такмичења Светска олимпијада робота™ започела је своје међународно путовање 2004. године, али је 2019. Светско финале по први пут одржано у Европи, а Edutus је освојио права такмичења. Поносни смо што смо имали веома успешно и квалитетно Светско финале, које је било највеће образовно и стручно такмичење у историји Мађарске. Позитивне повратне информације доказује чињеница да је међународна организација Светска олимпијада робота™ изабрала Золтана Согија (Szögi Zoltán – извршног директора Edutus непрофитне корпорације за јавно добро) за члана Саветодавног одбора, за његов рад у централноевропској експанзији и за успешну организацију светског финала. Наш циљ је да уведемо још 11 земаља у WРО и да их додамо у групу подржаних студијских такмичења. 11 циљних земаља проширења су Летонија, Литванија, Пољска, Чешка, Словачка, Словенија, Хрватска, Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Грузија.

sr_RSСрпски језик