ROBOMISSION КАТЕГОРИЈА

STARTER

Између 6-10 година

ELEMENTARY

Између 8-12 година

JUNIOR

Између 11-15 година

SENIOR

Између 14-19 година

Зашто треба да се пријавите?

У категорији WRO RoboMission тимови дизајнирају роботе који решавају задатке на терену. Робот је потпуно аутономан. Свака старосна група има своју мисију и свој терен. Правило изненађење је да се додаје нови елемент у мисију. Како се развијају у овом стимулативном и интензивном окружењу, деца готово неприметно упијају знање. На крају такмичења сви учесници могу да кажу да су дали све од себе, много научили и стекли много искуства. У категорији WRO RoboMission, студенти ће се фокусирати на развој у следећим областима: - Опште вештине кодирања и основна концептуална роботика (перцепција животне средине, контрола, навигација). - Опште инжењерске вештине - Развијаја оптималних стратегија за решавање конкретних мисија. - Рачунарске компетенције (нпр. истраживање и тестирање, објектне грешке, сарадња итд.). - Тимски рад, комуникација, решавање проблема, креативност. -

Пажња!

Правила и стазе турнира биће доступне после 15.01.2024!

FRIENDSHIP STARTER GAME

Иако је старосна група која је посебно намењена такмичарима млађим од 10 година уклоњена из званичне такмичарске сезоне WRO, дански организатори Friendship Invitational ове године желе да тимовима дају прилику да наставе да се такмиче у овој старосној групи.

Плутајућа тржишта су створиле друштвене групе које живе и међусобно тргују дуж река. Такође пружа добру прилику за представљање локалне хране и специјалитета и повезивање градова са руралним подручјима.

Ове године задатак робота је да помогне у сортирању и транспорту воћа из воћњака до бродова. Робот такође има задатак да сакупља специјалитете и пољопривредне производе са острва и транспортује их до луке.

ELEMENTARY
ОЧУВАЊЕ МОРСКОГ ЖИВОТА

Корални гребени су већ оштећени на многим местима. Истраживачи се боре да схвате како да га обнове. Могуће решење би могло бити узгајање корала у акваријуму, а затим њихово пресађивање на постојеће гребене.

На пољу за игру Елементари, робот ће помоћи у управљању бродским отпадом, обнови кораљних подручја и спасити кита из плитког подручја у мору.

JUNIOR
ПОДВОДНА ИНФРАСТРУКТУРА

Савремени оптички каблови могу да преносе информације брже од сателита. Тачка на којој се подморски каблови међусобно спајају назива се чвориште подморског кабла. Панама је један такав центар у свету, где су каблови који долазе из правца Карипског мора и Тихог океана међусобно повезани. Подводна возила и роботи могу помоћи у одржавању ове инфраструктуре и пружити различита решења за рад морских соларних фарми или подводних дата центара.

У јуниорској конкуренцији, робот поставља и поправља подморске каблове, поставља подводни дата центар и укључује соларне панеле на мору.

SENIOR
САМОУПРАВЉАЧА ЛУКА

Данашња модерна друштва ослањају се на контејнерски транспорт када је у питању транспорт робе. Изградњом Панамског и Суецког канала, бродови могу брже и сигурније стићи до својих одредишта. У модерним лукама, многи процеси су већ аутоматизовани, на пример управљање бродовима или истовар контејнера. Очекује се да ће се у блиској будућности појавити и самовозећи бродови.

На Сениор курсу, робот помаже у утовару и истовару чамаца, допуњавању горива и извлачењу у отворену воду.

ИНФОРМАЦИЈЕ

Да бисте се правилно припремили за такмичење са својим тимом, требаће вам следеће 3 ствари:

  • RoboMission korosztályos versenypálya. Цена: 7000 РШД
  • Lego Education Brick szett (45811). Цена: 5750 РШД
  • Lego Education Expansion brick szett (45819). Цена: 4250 РШД

Стаза
У зависности од старосне групе у којој учествујете, биће вам потребна тркачка стаза за вежбање задатака. Цена стазе и превоза је урачуната у котизацију. Ако више од једне екипе учествује у истој старосној групи, није потребно купити више од 1 струњаче.

Lego Education Brick set (45811)

Ово је основни сет од којег морају бити изграђени елементи тркачке стазе. Ако сте раније учествовали на WRO такмичењу, највероватније ћете имати сет.
Комплет можете наручити преко система регистрације.

Lego Education Expansion brick set (45819)

Почев од ове године, поред основног комплета Брицк, потребан је и додатни Брицк сет за израду елемената колосека. Ако сте се раније такмичили на WRO такмичењу, биће вам потребан и додатни сет за припрему, који можете наручити преко система регистрације.

ТЕРМИНИ, КОТИЗАЦИЈА

Крајњи рок за пријављивање

28. 04. 2024.

Време и место такмичења

Суботица: 25.05.2024.

Котизација

Опција 1 – 6000 РШД (укључује: котизацију, ручак)

Opció 2 – 13 000 RSD (tartalmazza: részvételi díj, ebéd, versenypálya)

Opció 3 – 17 250 RSD (tartalmazza: részvételi díj, ebéd, versenypálya, WRO Expansion Brick szett-45819)

Opció 4 – 23 000 RSD (tartalmazza: részvételi díj, ebéd, versenypálya, WRO Brick szett-45819, WRO Expansion Brick szett-45811)

КОНТАКТ

NÁMESZTOVSZKI ZSOLT

Email: namesztovszkizsolt@gmail.com

URBÁN DOROTTYA
E-mail: urbaandorottya@gmail.com

sr_RSСрпски језик