RÓLUNK

World Robot Olympiad™

újvidéki egyetem

Edutus EGYETEM

WRO® ÁLTALÁNOS

World Robot Olympiad™ egy nemzetközi robotépítési és -programozási verseny, amelynek célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására. A felkészülés alatt a 2-3 fős csapatok egy csapatvezető segítségével közösen oldják meg az évente megújuló kihívásokat. A versenyeken az előzetesen megszerzett tudás alapján a csapattagoknak egyedül kell megoldani a feladatokat.

A WRO® nemzetközi szinten 17. éve szervezi meg a tudomány, a technológia és az oktatásnak ezt a seregszemléjét. Ezzel egyesíti és segíti a fiatalokat a világ minden tájáról kreativitásuk és problémamegoldó készségük fejlesztésében az MTMI (Matematikai, Természettudományos, Műszaki és Informatikai) területén. A LEGO® Robotok programozási nyelve a PLC programozáshoz hasonló, alapul szolgálhat a későbbi PLC ismeretek könnyebb elsajátításához, alkalmazásához.

A versenyen 8-25 év közötti fiatalok vehetnek részt 4 kategóriában (Regular, Open, Football, Advanced Robotics Challenge) és 6 korosztályban. A versenyen a csapatok a robotjukat LEGO MINDSTORMS® elemekből építik meg, de versenykategóriától függően a többi vezérlő, építőanyag vagy programozási nyelv használata is megengedett.

újvidéki egyetem
magyar tannyelvű tanítóképző kar

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar 2006-ban alakult meg, mint az Újvidéki Egyetem 14. kara, a nagy múlttal rendelkező szabadkai magyar nyelvű tanítóképzés méltó folytatásaként. Az intézmény több mint egy évtizede a tanító- és óvodapedagógus-képzések rendszerével rendkívül fontos szerepet tölt be nemcsak Szabadka, hanem Vajdaság felsőoktatási térképén is.

Az MTTK-ban ebben a pillanatban 4 alapképzés (okleveles tanító, okleveles óvodapedagógus, okleveles kommunikátor és nevelő), és 2 mesterképzés folyik. Emellett 17 akkreditált pedagógus-továbbképzés, 3 rövid tanulmányi program (Pedagógiai, pszichológiai, módszertani képzés, Informatika és számítástechnika modul, Szerb nyelv, mint környezetnyelv oktatása).  2019-ben a Kar önálló jogi státuszt kapott. Ma a vajdasági magyar humán tudósok és értelmiségiek kinevelésének otthona.

egyetem

AZ EDUTUS EGYETEMRŐL

Az Edutus Egyetem több mint 25 éves magán felsőoktatási intézmény, melynek fenntartója az Edutus Nonprofit Közhasznú Zrt.  Intézményének fennállásának negyedszázados évfordulójára teljesítette az alkalmazott tudományok egyeteme minősítés feltételeit, és 2018. augusztus 1-jétől egyetemként működik tovább.

Az intézmény nagy hangsúlyt helyez a fiatalok műszaki tudományok iránti érdeklődésének felkeltésére és az ez irányú tehetséggondozásra, aminek kiemelkedő eszköze a robot programozási versenyek szervezése: az Edutus Egyetem 2014 óta a WRO® világméretű robotépítési és -programozási verseny nemzeti szervezője, emellett pedig az FLL (FIRST® LEGO® League) nemzetközi robot programozási verseny regionális fordulójának szervezője. A 2017-es évben a WRO® LEGO® Robot verseny Magyarországon bekerült az emberi erőforrások minisztere 14/2017. (VI. 14.) EMMI rendelete a 2017/2018. tanév rendjéről 3. számú mellékletébe az oktatásért felelős miniszter által anyagilag támogatott tanulmányi versenyek közé, mely egy óriási előrelépés a célok eléréséhez és a meglévő szakképzett munkaerőhiány csökkentésére is.

World Robot Olympiad™ versenysorozat 2004-ben kezdte meg útját nemzetközileg, ám 2019-ben került először megrendezésre világdöntő Európában, melynek jogát az Edutus nyerte el. Büszkék vagyunk, hogy egy rendkívül sikeres és magas színvonalú világdöntőt tudhatunk magunk mögött, amely Magyarország történetében az eddigi legnagyobb oktatási és szakmai versenynek mondható. A pozitív visszajelzéseket mi sem bizonyítja jobban, minthogy a World Robot Olympiad™ nemzetközi szervezete megválasztotta Szögi Zoltánt (vezérigazgató, Edutus Nonprofit Közhasznú Zrt.) a Tanácsadó Testület tagjának a közép-európai kiterjesztésben végzett munkájáért és a világdöntő sikeres szervezéséért. Célunk ugyanis, hogy további 11 ország megismerje a WRO-t és szintén támogatott tanulmányi versenyek táborát gyarapítsák. A kiterjesztés 11 célországa: Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Grúzia.

hu_HUMagyar