ROBOMISSION KATEGÓRIA

STARTER

6 – 10 év közötti korosztály

ELEMENTARY

8 – 12 év közötti korosztály

JUNIOR

11 – 15 év közötti korosztály

SENIOR

14 – 19 év közötti korosztály

Miért érdemes a versenyre jelentkezni?

A robotika kiválóan alkalmas felületet ad a 21. századi készségek elsajátítására. A robotikai kihívások megoldása elősegíti a fiatalok innovatív gondolkodását és fejleszti a problémamegoldó képességüket. A robotika több iskolai tantárgyat is felölel, így a diákoknak egyszerre kell tanulniuk és fejleszteniük magukat a természettudományok, technológia, tervezés, matematika és programozás területén. A robotok építésének egyik legnagyobb előnye, hogy a diákok közben jól szórakoznak is. Együtt dolgoznak és együtt fedezik fel a saját megoldásaikat az adódó problémákra. A coachok segítik őket ezen az úton, kellő távolságtartással, hogy a diákok maguk élhessék át saját sikereiket és kudarcaikat egyaránt. Miközben ebben a támogató és intenzív környezetben fejlődnek, a gyerekek szinte észrevétlenül szívják magukba a tudást. Végső soron pedig a tiszta versenyzés végén minden résztvevő elmondhatja, hogy a legjobbját nyújtotta, sokat tanult és jól élményekkel gazdagodott.

FIGYELEM!
VÁLTOZÁS!
Helyettesítő pályaelemek használata

Tájékoztatjuk, hogy a Lego Educationnek világszerte nehézséget okoz a LEGO WRO Expansion Brick Szett (45819) rendelések időben történő teljesítése. Ez azt jelenti, hogy a helyi forgalmazó (és ezáltal a nemzeti szervező) nem tudja időben a csapatok rendelkezésére bocsátani a készleteket. 

Annak érdekében, hogy a csapatok el tudják kezdeni a gyakorlást, az Edutus Egyetem alternatív megoldást ajánlott a WRO-Association-nek: az alap, eddig is használt Lego Education WRO Brick szett (45811) elemeiből megépítettük azokat a versenypálya elemeket minden RoboMission korosztályban, amihez szükséges lenne az Expansion Brick szett.

A helyettesítő pályaelemekkel együtt nem léptük túl az alapszett tartalmát, tehát megépíthetők plusz, szetten kívüli lego elem használata nélkül is. Az „Alternatív építési útmutató” gombra kattintva megtalálod azokat a pályaelemeket, amik helyettesítésre kerültek, illetve a hozzájuk tartozó építési útmutatókat is.ss

TÁJÉKOZTATÁS! Mivel a WRO Expansion Brick Szettek (45819) nem érkeztek meg időben, az alternatív építési utasításon alapuló, átdolgozott játékelemekkel fog megvalósulni a nemzeti döntő Szabadkán. 
A továbbjutó csapatok a verseny után meg fogják tudni vásárolni az Expansion szetteket, hogy felkészülhessenek a panamai világdöntőre. 

Fontos!
A helyettesítő pályaelemek használatával sem
a feladatok végrehajtása, sem a pontozás nem változik!
 
 

FRIENDSHIP STARTER GAME

A kifejezetten 10 év alatti versenyzőknek szánt korosztály ugyan kikerült a WRO hivatalos versenyszezonjából, de az idei évben Friendship Invitational meghívásos versenyt rendező dániai szervezők a csapatoknak szeretnénk megadni a lehetőséget arra, hogy továbbra is versenyezni tudjanak ebben a korosztályban.

Az úszó piacokat azok a társadalmi csoportok hozták létre, akik a folyók mellett élnek és kereskednek egymással. Szintén jó lehetőséget ad a helyi élelmiszerek és specialitások bemutatására és összekötni a városokat a vidéki területekkel.

Ebben az évben a robot feladata segíteni a gyümölcsök válogatását és szállítását a gyümölcsös kertekből a hajókra. A robotnak szintén feladata specialitásokat és mezőgazdasági termékeket gyűjteni a szigetekről és a kikötőbe szállítani azokat.

ELEMENTARY KOROSZTÁLY
TENGERI ÉLET MEGŐRZÉSE

A korallzátonyok sok helyen már most is sérültek. A kutatók nehezen találnak megoldást arra, hogyan tudnák helyreállítani. Egy lehetséges megoldás az lehet, hogy akváriumban nevelnek korallokat és azokat aztán áttelepítik a már meglévő zátonyokra.

Az Elementary korosztály versenypályáján a robotnak segítenie kell feldolgozni a hajókon keletkezett hulladékokat, visszaállítani a korallzátonyokat és kimenteni egy bálnát a tenger sekély részéből.

JUNIOR KOROSZTÁLY
VÍZALATTI INFRASTRUKTÚRA

A modern optikai kábelek gyorsabban képesek továbbítani az információt, mint a műholdak.  Azt a pontot, ahol a tengeralattjáró kábelek kapcsolódnak egymáshoz tengeralattjáró kábel központnak nevezik. Panama az egyik ilyen központ a világon, ahol a Karib tenger és a Csendes óceán irányából érkező kábelek kapcsolódnak egymáshoz. A víz alatti járművek és robotok segíthetnek karbantartani ezt az infrastruktúrát és különböző megoldásokat nyújtani a tengeri napelem telepek vagy víz alatti adatközpontok működtetésére.

A Junior versenypályán a robot tengeralattjáró kábeleket telepít és javít, víz alatti adatközpontot telepít és bekapcsolja a tengeri napelem telepeket.

SENIOR KOROSZTÁLY
ÖNVEZÉRLŐ KIKÖTŐ

A mai modern társadalmak a konténeres szállításra támaszkodnak, mikor áruk szállításáról van szó. A Panama és a Szuezi csatorna megépítésével a hajók gyorsabban és biztonságosabban tudják elérni céljaikat. A modern kikötőkben már sok folyamat automatizált, például a hajók irányítása vagy a konténerszállítók kipakolása. Az önvezető hajók pedig várhatóan hamarosan felbukkannak a közeljövőben.

A Senior versenypályán a robot segít megpakolni és kipakolni a hajókat, megtankolni és a nyílt vízre juttatni őket.

INFORMÁCIÓ

Ahhoz, hogy a versenyre megfelelő módon fel tudj készülni a csapatoddal, a következő 3 dologra lesz szükséged:

  • RoboMission korosztályos versenypálya
  • Lego Education Brick szett (45811)
  • Lego Education Expansion brick szett (45819)

Versenypálya
Attól függően, hogy milyen korcsoportban veszel részt, szükséged lesz egy versenypályára a feladatok gyakorlásához. A pálya és a szállítás árát a regisztrációs díj tartalmazza. Ha egynél több csapat vesz részt ugyanabban a korcsoportban, akkor nem kötelező 1-nél több játékszőnyeget vásárolni.

Lego Education Brick szett (45811)

Ez az alap szett, amiből a versenypálya elemeket kell megépíteni. Ha korábban már részt vettél WRO versenyen,akkor nagy valószínűséggel rendelkezel a szettel.
A szettet a regisztrációs rendszeren keresztül tudod megrendelni.

Lego Education Expansion brick szett (45819)

Az idei évtől kezdődően az alap Brick szett mellé szükség van egy kiegészítő Brick szettre is a pályaelemek megépítéséhez. Ha korábban indultál már WRO versenyen, abban az esetben is szükséged lesz a kiegészítő szettre a felkészüléshez.A szettet a regisztrációs rendszeren keresztül tudod megrendelni.

DÁTUMOK, REGISZTRÁCIÓS DÍJ

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ

2023. április 16.

VERSENY IDŐPONTJA

Szabadka: 2023. május 16.

REGISZTRÁCIÓS DÍJ

Opció 1 – 6000 RSD (tartalmazza: részvételi díj, ebéd)

Opció 2 – 12 000 RSD (tartalmazza: részvételi díj, ebéd, versenypálya)

Opció 3 – 16 250 RSD (tartalmazza: részvételi díj, ebéd, versenypálya, WRO Expansion Brick szett-45819)

Opció 4 – 22 000 RSD (tartalmazza: részvételi díj, ebéd, versenypálya, WRO Brick szett-45819, WRO Expansion Brick szett-45811)

KONTAKT

NÁMESZTOVSZKI ZSOLT

Email: namesztovszkizsolt@gmail.com

hu_HUMagyar