ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Robot összeszerelése:

A csapatok a versenyt megelőzően felépíthetik és tesztelhetik a robotot, de a verseny napján a robotot elemeire szedve lehet csak a verseny területére bevinni és meghatározott időre kell újra összeépíteni. 

Meglepetés szabály: 

Minden évben van egy meglepetés szabály, ami a versenynapon derül ki. Erre a csapatok reagálhatnak úgy, hogy változtatnak a roboton (átépítéssel és / vagy átprogramozással) vagy nem élnek a lehetőséggel és kihagyják a feladatot. Példák: további akadályok a játékpályán, további tárgyak szállíthatóak vagy összegyűjthetők. A meglepetés szabálynak a megoldása nem kötelező, de a csapatok plusz pontokat szerezhetnek. 

Korcsoport: 10 év alatti versenyzők

Feladatok: Az Elementary korosztály feladatai egyszerűsítve

Eszközök: A vezérlőegységnek, motornak és szenzoroknak, amik a WeDo robot összeépítéséhez szükségesek LEGO Education WeDo 2.0 CoreSet-ből kell származniuk. Bármilyen mennyiségben és kombinációban lehet vezérlőegységeket (Smarthub), motorokat és szenzorokat használni. Minden LEGO márkájú nem elektromos / nem digitális eszközt, elemet lehet használni a robot összeépítéséhez.

Robot maximális mérete: 250mm x 250mm x 250mm 

Csapatösszetétel: 1 csapatvezető + 2-3 csapattag

A csapatok négy különböző korcsoportban versenyezhetnek a Regular kategóriában:

  • WeDo: 10 év alatti korosztály (2010.01.01. vagy annál később született)
  • Elementary: 12 év alatti korosztály (2008.01.01. vagy annál később született)
  • Junior: 13-15 év közötti korosztály (2005.01.01. – 2007.12.31. között született)
  • Senior: 16-19 év közötti korosztály (2001.01.01. – 2004.12.31. között született)

Minden korcsoport esetében külön kihívás van, amely megfelel az adott korosztálynak. Ennek megfelelően csak a korcsoporton belül versenyeznek a csapatok. 

A korcsoport megállapítása: az adott naptári évben mennyi idős a résztvevő.

A csapattagok közül legalább egynek abban a korcsoportban kell lennie, amelybe a csapatot benevezték. A további résztvevők (1 vagy 2) legfeljebb egy évvel fiatalabbak lehetnek, mint a korcsoportban megadott minimum életkor. 

Ez azt jelenti, hogy például egy junior csapat egy 13 éves és két 12 éves korúból állhat (a születési évvel számoljunk). Ugyanakkor az “egy évvel fiatalabb” korlátozás azt is jelenti, hogy a 12 évesek nem tudnak egy 17 éves korosztályban versenyző csapatot alapítani. Tehát mindig a következő, magasabb korosztályban indulhat. Tehát mindig a következő, magasabb korosztályban indulhat. Ezenkívül ez a feltétel vonatkozik az Elementary korcsoportra is (ahol a 7 évesek egy csapat tagjai lehetnek) és a Football kategória (ahol a 9 évesek lehetnek csapattagok). 

 

Évről-évre felhasználható eszközök:

A Regular kategóriában való részvételhez a csapatoknak LEGO Mindstorms robotokra és más eszközökre van szükségük. Az alábbi lista áttekintést ad az egyszeri költségekről, ezek nem változnak, így évről-évre felhasználhatók:

  • LEGO MINDSTORMS NXT / EV3 készlet (kb. 470 EUR)
  • Versenyasztal 
  • 45811 WRO™ Brick set V29 (kb. 35 EUR)

Szezonálisan, kategóriánként változó elem: 

  • versenypálya minden korosztályban
  • LEGO elemek

Megjegyzés más programozási nyelvekről:
Elementary, Junior, Senior korosztályban bármilyen szoftver és firmware használható az NXT vagy EV3 vezérlőegységeken.

A programozás másik programozási nyelvvel való elindításához a következő linkek hasznosak lehetnek.

Emlékeztetünk arra is, hogy a szoftvernek képesnek kell lennie arra, hogy offline módon működjenek a laptopon, mivel a verseny ideje alatt internetet nem használhatnak a csapatok.

A feladat közzététele után:

Miután a csapat elolvasta a szabályokat és a feladat dokumentumokat, elkezdődik a verseny előkészülete. A feladatok megoldására stratégia kerül kidolgozásra, a robotot felépítik, programozzák és tesztelik a játékpályán. Ugyancsak a robot összeszerelését a versenyt megelőző hetekben gyakorolják.

A verseny napja:

A honlapon közzétett versenyprogram alapján a verseny napja több szakaszra osztható:

Robotok összeépítése
tesztkörök
versenykörök

A WRO szerbiai nemzeti döntőn való részvételhez csapatonként regisztrációs díjat szükséges befizetni. A részvételi díj magában foglalja szervezeti költségeket, valamint az okleveleket, kupákat és a versenyhez kapcsolódó logisztika megszervezését.

A WRO 2020 regisztrációs díja WeDo, Elementary, Junior, Senior korosztályban: 20 EUR/csapat

Regisztráció határideje: 2020. március 31. (kedd) éjfél

A számlát a regisztrációt követően e-mailben kapja meg a csapatvezető, majd postán is megküldjük az eredeti számlát.

Az végeredményt a csapat két legjobb pontszáma határozza meg. Ezek a pontszámok alapján kerül be az időeredmény is. Pontegyenlőség esetén az időeredmény a döntő, ha ez alapján sem lehet eldönteni, a következő kör eredményei döntenek. A verseny napján csak az első két forduló eredményei kerülnek közzétételre, a további fordulók eredményeit a honlapon tesszük közzé a verseny után.

A WRO Nemzetközi Szervezete kidolgozott egy Etikai Kódexet, ami azt a célt szolgálja, hogy a versenyen résztvevő csapatok egyenlő esélyekkel indulhassanak, valamint kiszűrjék és csökkentsék a másolt, megvásárolt robotok és programok számát.

Szerb döntőn résztvevő csapatok száma Regular Elementary Világdöntőre továbbjutó csapatok száma Regular Junior Világdöntőre továbbjutó csapatok száma Regular Senior Világdöntőre továbbjutó csapatok száma
5 – 99 1 1 1
100 – 199 2 2 2
200+ 3 3 3